Stomatoloska ordinacija | Rendgen dijagnostika | Novi Beograd

Stomatoloska ordinacija | Rendgen dijagnostikaStomatolog | Parodontologija - prevencija i lečenje

Parodontologija - prevencija i lečenje

Parodontologija - prevencija i lečenje
28. Apr 2017.

Jedno od najčešćih oboljenja koja zahvataju desni i tkiva koji okružuju zube jeste parodontopatija (poznatije kao parodentoza). To je druga najčešća oralna bolest usne šupljine posle zubnog karijesa. Ukoliko se ne leči blagovremeno, parodontopatija može dovesti do prevremenog gubitka zuba.

S obzirom na činjenicu da su uzroci parodontopatije obično poznati, protiv nje se  sasvim efikasno može boriti. Naši stomatolozi su veoma uspešni u lečenju parodontopatije.

Simptomi parodontopatije su krvarenja i upala desni, prisutnost kamenca, zadah, parodontalni džepovi, povlačenje desni, zubi menjaju poziciju i u završnoj fazi gubitak zuba.  Mnogi ljudi pogrešno veruju da je povremeno krvarenje iz desni prilikom pranja zuba normalno. Međutim, zdrave desni ne krvare i krvarenje je manifestacija upale. Desni pušača, s druge strane, nikada ne krvare i na taj način, bolest može napredovati bez ikakvih spoljašnjih simptoma duži vremenski period.

Značaj oralne higijene je ogroman, jer eliminiše glavni uzrok za nastanak parodontopatije, bakterije iz zubnog plaka (dentalni plak akumulira bakterije u oblasti desni i aktivira upale). Parodontopatija je bolest koja utiče na desni i kosti koje drže zube. Desni zahvaćene parodontozom se odvajaju od zuba, stvaraju se parodontalni džepovi gde se bakterije i plak potom akumuliraju i emituju neprijatan miris. Lečenje parodontopatije ne može biti uspešno bez adekvatne oralne higijene!

Rana dijagnoza parodontopatije je veoma bitna, jer je lečenje u ranoj fazi brže i lakše za pacijenta.

Postoje dve metode lečenja parodontopatije: konzervativno i hirurško. Glavni cilj oba ova metoda je da se eliminišu uzroci upale, kako bi se sprečio gubitak zuba.

U ranim fazama parodontopatije, preporuka naših stomatoloških stručnjaka je konzervativna metoda lečenja parodontoze. Konzervativno lečenje pre svega podrazumeva uklanjanje kamenca i plaka ručno ili u kombinaciji sa ultrazvukom. Istovremeno, klijent se upućuje na odgovarajuće rutine oralne higijene (pravilna tehnika pranja zuba, korišćenje konca za zube i tečnosti za ispiranje usta). U naprednijim fazama parodontopatije koristi se hirurška metoda.

Hirurško lečenje parodontopatije podrazumeva podizanje desni oko zuba i čišćenje parodontalnih džepova. Cilj ovog hirurškog lečenja je da se smanji dubina parodontalnih džepova i na taj način da se spreči ponavljanje bolesti održavanjem odgovarajuće oralne higijene.

PITAJTE STOMATOLOGA

!
!
Poništi
Postavite pitanje stomatologu i u najkraćem roku ćemo Vam poslati odgovor.