Stomatoloska ordinacija | Rendgen dijagnostika | Novi Beograd

Stomatoloska ordinacija | Rendgen dijagnostikaStomatolog | Higijena zuba kod dece

Higijena zuba kod dece

Higijena zuba kod dece
25. Apr 2017.

Nikada nije prerano da se podstakne zdrav način primene oralne higijene kod dece. Zubi Vašeg deteta su u opasnosti od nastanka karijesa čim se pojave. U nekim slučajevima može doći i do gubitka zuba. Dobra vest je da karijes možete sprečiti. Dakle, šta možete da uradite da bi ste uspostavili dobre navike oralne higijene i zdravlje zuba Vašeg deteta? To je lako ako sledite neke osnovne smernice.

Nicanje mlečnih zuba


Proverite zube vašeg deteta. Generalno, prvi mlečni zub izbija između 6 i 9 meseci starosti, i do 3 godine starosti Vaše dete treba da ima 20 osnovnih zuba. Ako Vaše dete ne dobije svoj prvi zub sa 9 meseci, trebalo bi da posetite Vašeg pedijatra. Zdravi mlečni zubi su beli, bez mrlja ili fleka, a zdrave desni su glatke i roze. Ako primetite mrlje na zubima Vašeg deteta, zakažite termin kod svog stomatologa, ukoliko se bavi dečijom stomatologijom. Preporuka je da posetite dečijeg zubara šest meseci nakon pojave prvog mlečnog zuba.

Čišćenje mlečnih zuba, za optimalno zdravlje ustima


Od rođenja do 12-og meseca, potrebno je nežno brisati bebine desni čistom krpom ili gazom. Kada se pojavi prvi zub, potrebno je koristiti četkicu za bebe, tako što očistite površinu zuba sa četkicom i vodom. Najbolje vreme za čišćenje bebinih zuba je posle doručka i pre spavanja.


Za decu od 12 do 24 meseca starosti, koristite dečiju četkicu i pastu za zube. Količina paste za zube koju stavljate na četkicu nema potrebe da bude veća od zrna graška. Najbolje je da se ne koristiti fluorisana pasta za zube dok dete ne nauči da bezbedno ispljune pastu, osim ako Vam nisu izričito preporučili stomatolog ili pedijatar.


Pranje zuba je veoma važan deo oralne higijene Vašeg deteta. Stoga, je potrebno naučiti dete pravilnoj tehnici pranja zuba:


Postavite četkicu pod uglom od 45 stepeni na desni
Pomerajte četkicu lagano napred i nazad
Operite sve površine zuba (spoljnu, unutrašnju, i površinu kojom se žvaće)
Da bi ste oprali unutrašnje površine prednjih zuba, nagnite četkicu vertikalno, i povlačite četkicu lagano na gore za donje zube i na dole za gornje zube
Operite jezik da bi ste uklonili bakterije


Vi i Vaše dete možete da perete zube zajedno. Oralna higijena ne mora da bude naporna. Umesto toga, ona može biti zabavna aktivnost za Vas i Vaše dete.

PITAJTE STOMATOLOGA

!
!
Poništi
Postavite pitanje stomatologu i u najkraćem roku ćemo Vam poslati odgovor.